Elina Helenius - tekstiilitaikuri

8.10.2021

Interfacen syksyn 2021 Split-uutuusmattomalliston suunnittelija Elina Helenius on erittäin ansioitunut tekstiilitaiteilija. Hän on valmistunut Aalto-yliopistosta ja tehnyt sen jälkeen töitä lähes 30 vuotta merkittävimpien tekstiilialan yritysten kanssa sekä Suomessa että ulkomailla. Elinan ura on kehittynyt syvän intohimon johtamana ja ahkerasti työskentelemällä.

 

Urapolku selvä jo 6-vuotiaana

”Pienestä pitäen olen tiennyt, että tahdon tehdä jotain luovaa. Minua on aina kiinnostanut arkkitehtuuri ja materiaalit, mutta olen onnellinen, että päädyin juuri tekstiilialalle,” Elina aloittaa. ”Vahvuuteni on tunnepitoisissa asioissa. Tekstiileilläni tahdon tuoda hyvää oloa ja kauneutta ihmisten arkeen. Sellaisia asioita, jotka tekevät ihmisille hyvää. Haluan viljellä hyvää. Edelleen olen kyllä hulluna arkkitehtuuriin ja matkatkin suunnittelen siten, että näen hienoja rakennuksia!”, hän nauraa.

 

”Olin hyvin onnekas, sillä pääsin suoraan koulusta töihin Marimekolle. Se oli toinen tekstiilialan korkeakoulu, siellä opin teollisen painokankaan valmistusprosessin. Kun myöhemmin muutimme mieheni työn perässä Keski-Eurooppaan, kokemus Marimekolla avasi ovia.”

 

Pintoja design Elina Helenius

 

Silkkien kautta kudontaan

Elina on palkittu Suomen vuoden tekstiilitaiteilijan arvonimellä vuonna 2012 ja hänen töitään löytyy niin Helsingin Designmuseon, Göteborgin Röhsska Museetin kuin Kyoto Textile Research Centerin kokoelmista. Niin ikään Elinan käsialaa on Suomen suurin ryijy, joka löytyy vakuutusyhtiö Tapiolan pääkonttorista Espoosta. Hän on myös opettanut Suomen arvostetuimmissa muotoilualan oppilaitoksissa.

 

Haluan viljellä hyvää."

Opetus onkin tämän ahkeran naisen sydäntä lähellä: ”Suomalaisuus ja suomalaisen työn tukeminen ovat minulle sydämen asioita. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä tärkeämmäksi Suomi-aspekti on tullut, ihan jo kansantaloudellisesta näkökulmasta. Minulle on hirveän tärkeää, että Suomessa pysyisi tekstiilialan taitoa ja työtä ja että tekstiiliosaaminen pysyisi elävänä.”

 

Suomen suurin ryijy Sammalseinä vakuutusyhtiö Tapiolan pääkonttorissa design Elina Helenius

 

Suomeen palattuaan Elina työskenteli Marja Kurjella silkkien parissa. Hän pääsi vierailemaan tuotteita valmistavissa tehtaissa ja siellä heräsi kiinnostus myös kudontaan. Oma suunnittelustudio Elinalla on ollut 2000-luvun alusta. ”Kutomisen maailma alkoi kiinnostaa ja tahdoin perehtyä siihen.”

 

Intohimo ajaa oppimaan uutta

Elinan kanssa keskustelu on inspiroivaa. Hän on kiinnostunut kaikesta ympärillään, on avoin ja nauravainen. ”Innostun helposti ja antaudun ja omistaudun täysin innostukselleni. Minulle kaikkein upein vaihe työskentelyssä on luova prosessi, jossa tuote muotoutuu lähtökohdasta lopputulokseen. Kun tuote on valmis, luovutan sen hyvillä mielin tilaajille. On toki mukavaa nähdä valmis tuotekin, mutta suhde siihen on erilainen. Osaan luopua työstä ja kääntää katseen seuraavaan. Ehkä se kertoo vähän lyhytjänteisyydestä ja levottomuudesta, että halajaa jo uutta.” vaatimaton Elina hymyilee.

 

Tärkeintä tässä työssä
on olla silmät, korvat
ja sielu avoinna.”

 

Avoin sielu

”Inspiroidun kovin monista asioista. Joskus se on tunnelma, joskus esine tai kirja. Inspiraatiota löytää, kun on avoin. Tärkeintä tässä työssä on olla silmät, korvat ja sielu avoinna, ottaa vastaan. Inspiraatiota saa, kun uskaltaa ottaa vastaan, mitä on tarjolla.”

 

Inspiraatiota ei kuitenkaan odotella kotona tai etsitä eksoottisista lomakohteista. ”Olen hyvin arkinen ihminen. Lähden joka aamu työhuoneelle ja menen töihin. En odota inspiraatiota, vaan teen jotain koko ajan. Jos minulla ei ole aktiivista projektia, opettelen jotain uutta. Olen hirveän kiinnostunut väreistä ja tutkin niitä koko ajan. Jos olisi enemmän luppoaikaa, keksisin itselleni jonkun väriprojektin. Minua ajaa halu oppia uutta,” summaa Elina työmotivaatiotaan.

 

Suunnittelija Elina Helenius kuva Sakari Röyskö

 

Laatu kestää käytössä

Mieluiten Elina suunnittelee hyviä käyttötekstiilejä sekä tilaan ja arkkitehtuuriin liittyviä tekstiilejä. ”Ylpein olen tuotteista, joilla on pitkä elinkaari ja jotka myyvät vuodesta toiseen. Sellaisia pyrin tekemään. Olen edelleen yhtä innostunut työstäni kuin silloin kun valmistuin ja se on ihan mielettömän ihanaa,” hän summaa.

 

Suunnittelijan intohimo ja paneutuminen näkyvät ja tuntuvat myös Interfacen syksyn 2021 uutuusmatoissa. Tutustu Split-mattomallistoon sivuillamme!

Tilaa blogi sähköpostiisi

Ei vielä kommentteja

Jätä kommenttisi