Meet the designer: Hinni Korpela

26.10.2021

Interfacen mallisto täydentyy modernilla huonekalusarjalla. Sarja sisältää samaa muotokieltä ja detaljiikkaa toistavat sohvan, nojatuolin ja pikkupöydät. Kaikki huonekalut on suunniteltu monipuoliseen koti- ja projektikäyttöön. Ne on suunnitellut Hinni Korpela.

 

Hinni on ihastuttava yhdistelmä rautaista osaamista, vaatimattomuutta ja käytännönläheistä luovuutta. Hänellä on jalat tukevasti maassa, mutta välillä taiteellinen hetki yllättää ja työpöytä räjähtää. Tutustu tässä uuteen suunnittelijaamme!

 

Tie suunnittelijaksi

Hinni on aina pitänyt kuvataiteista ja käsillä tekemisestä. Lukiosta valmistuttuaan hän pohdiskeli, että jokin luovan alan tehtävä voisi viedä hänet oikealle urapolulle. Työn pitäisi olla sellaista, jossa saisi myös olla ihmisten kanssa tekemisissä.

 

Suunnittelijan työ vaikutti juuri tällaiselta: paljon luovaa työtä, jota voi toteuttaa monella eri tavalla – hahmomalleja työstäen ja tietokoneella suunnitellen, itsenäisesti ja tiiviissä yhteistyössä yhteistyökumppaneiden kanssa. Luovuuden lisäksi tärkeää on myös löytää hyvä yhteys työn tilaajan kanssa.

 

Uudestakaupungista kotoisin oleva Hinni haki ja pääsi Lahden muotoiluinstituuttiin ja suoritti siellä huonekalusuunnittelijan tutkinnon. Sen jälkeen hän teki vielä maisterin opinnot Taideteollisessa korkeakoulussa (nyk. Aalto-yliopisto). Kalustealan tehtäviä hän alkoi tehdä jo opiskelujensa ohessa, verstaalta markkinointiin ja lopulta suunnittelijana.

Interface kalustesarja design Hinni Korpela

Perusarvot ohjaavat suunnittelua

Perusluonteeltaan Hinni kertoo olevansa kiltti ja tunnollinen. Se näkyy myös hänen suunnittelussaan: ”Ekologiset ja eettiset asiat ovat minulle tärkeitä, samoin kotimaisuus. Mietin tarkkaan, mitä itse hankin ja mistä hankin. Haluan omassa yrityksessäni toteuttaa mahdollisimman paljon esimerkiksi lähituotantoa, rakentaa hyvää yhteistyöverkostoa ja löytää kumppaneita, joiden kanssa on mukava tehdä töitä ja jotka jakavat samaa ajatusmaailmaa.” hän sanoo ja lisää: ”Asetan itselleni riman tosi korkealle. Työssäni minun on pakko tehdä valintoja, jotka pystyn hyväksymään.”

 

Kun prosessi
lähtee käyntiin,
muu unohtuu."

Hinni on suunnittelijana hyvin itsekriittinen, vaikka uskookin omaan suunnitteluunsa.

 

”Silti epävarmuus prosessin aikana kuuluu luonteeseeni. Kipuilen suunnitelmien kanssa ja aloitus näyttää aina kriisiltä: ’ei tästä tule mitään, ei tämä ole hyvä, tykkääköhän kukaan tästä’. Jos en usko omiin suunnitelmiin, en esitä niitä kenellekään. Aina tuotteet ovat kuitenkin tähän asti sieltä syntyneet,” hän virnistää.

 

Itse suunnittelutyö sujuu usein flow-tilassa. ”Olen tietyissä asioissa hyvin tarkka ja järjestelmällinen, mutta välillä tulee taiteellisia hetkiä. Esimerkiksi työpöytäni on aivan kamala sekamelska, jossa on sekaisin menneitä ja tulevia projekteja. Kun prosessi lähtee käyntiin, muu unohtuu.”

Interface Luoto sohva couch sofa design Hinni Korpela

 

Karsiutuvat suunnitelmat

Hinni on tehnyt töitä huonekalutehtaiden kanssa opiskeluajoista lähtien. Myös oma yritys on ollut mukana useita vuosia, ensin palkkatyön ohessa. Täysiaikainen yrittäjä Hinni on ollut nyt reilun vuoden ajan. Huonekalusuunnittelun lisäksi hän tekee yrityksensä kautta muun muassa kuvituksia, visualisointeja ja 3D-malleja. ”Olen tehnyt paljon töitä tilauksesta. Usein hyvillä valmistajilla on strategia: millaisia tuotteita ja millä hintahaarukalla he tahtovat valmistaa. Yleensä suunnittelen asiakkaan antamien reunaehtojen mukaan.”

 

Tuotetta suunnitellessaan Hinni aloittaa luonnostelmalla ja etenee sitten suunnitelman tarkentuessa pienoismallien kautta 3D-mallinnukseen. Suunnitelmat karsiutuvat vähitellen työn edetessä. ”Aika usein aluksi teen todella karuja skissejä ja muistiinpanoja. Omassa mielessä ne ovat viimeistellympiä ja rakenteet toimivat yhteen. Kirjoitan ja piirrän muistiinpanoja ja teen rautalankaohjeistuksia. Karsin niistä sitten, mikä on punainen lanka lopullisissa tuotteissa. Usein luonnoksiin tulee paljon enemmän detaljeja ja ajatuksia kuin lopullisissa versioissa on. 3D-rendauksella siirrän luonnokset fotorealistisempaan muotoon, lähemmäksi oikeita materiaaleja ja muotoja,” hän kuvailee.

 

Hauska aloitus yhteistyölle

Interfacen ja Hinnin tiet ovat kohdanneet jo ennen tätä yhteistyötä, huonekalualan piirit kun ovat Suomessa aika pienet. Vuosi sitten yrittäjäksi siirtyessään Hinni laitoin LinkedIniin päivityksen, jossa kertoi etsivänsä uusia toimeksiantoja. ”Julkaisun nähtyään Interfacen toimitusjohtaja Tuukka Leppänen otti minuun yhteyttä,” Hinni kertaa.

 

On tärkeää tukea
suomalaista tekemistä
ja suunnitella
laadukkaita tuotteita”

Syyt, miksi Hinnin oli helppo lähteä yhteistyöhön Interfacen kanssa perustuvat yritysten jaettuihin arvoihin. ”Sekä minulle että Interfacelle on tärkeää tukea suomalaista tekemistä ja suunnitella laadukkaita tuotteita. Tuotteita, jotka resonoivat myös asiakaskunnassa.”

 

Moni asia loksahti kohdalleen, sillä ajatusmaailman lisäksi yritykset myös sijaitsevat lähekkäin: Hinni työskentelee Lahdessa ja Interfacen tehdas on noin 30 kilometrin päässä Heinolassa. "Siellä on nopeaa piipahtaa katsomassa malleja."

 

Luovaa työtä tekevänä Hinni kokee, että yhteistyön sujuvuus on ensiarvoisen tärkeää. ”Interface on arvostettu yritys. On kunnia-asia, että he tahtovat tehdä yhteistyötä kanssani. Valmistajalla on historiaa ja hieno brändi. Oli helppoa hypätä mukaan.”

 

Tuoteperhe tehtävänannon perusteella

Hinni sai Interfacelta tehtävänannon. Siihen kuuluivat istuinkalusteet ja niitä tukevat pientuotteet. Kaikkien tuotteiden tuli sopia yhteen ja tukea toinen toistaan. Tuotteiden tuli tietysti myös istua Interfacen ideologiaan, brändiin ja visuaaliseen linjaan.

 

Luoto-sarjan suunnitelmat lähtivät Hinnin mielessä liikkeelle käytettävyydestä ja sohvien selkeästä metallisesta jalkarakenteesta. Alusta lähtien hän mietti myös, miten rakennetta voisi toisintaa eri tuotteissa. ”Suunnittelin ensin eri variaatioita jalkarakenteesta, mutta aika pian piirsin jo myös pöytää ja valaisinta. Kaikkein pisimmän ajan suunnittelin sohvan pehmytosaa ja sen pyöreitä muotoja. Tahdoin kovia kontrasteja: keveät jalat ja aika massiivisen istuinosan. Näiden elementtien yhteen sovittelu ja mittasuhteiden löytäminen veivät aikaa.”

 

Interfacen valmistamat tuotteet syntyvät Hinnin piirroksien pohjalta, joista tehtaalla toteutettiin hahmomallit. Mallit katselmoitiin yhdessä ja katselmoinnin perusteella tuotantosuunnitelmiin tehtiin tarvittavat päivitykset ja valittiin kankaat.

Hinni Korpela on monipuolinen suunnittelualan ammattilainen.

 

Työn kohokohtia

Hinnille työn kohokohta on se hetki, kun hän löytää ratkaisun johonkin ongelmaan. ”Ne hetket ovat palkitsevimpia: toteutan omaa näkemystäni ja vastaan asiakkaan toiveisiin.”

 

Entä mitä Hinni suunnittelisi, jos saisi suunnitella ihan mitä tahansa? ”Ehkä talo voisi olla kiva… ja oikeastaan laajasti kaikki mikä kuuluu koteihin, puutarhoineen päivineen: kalusteet, valaistukset ja niin edelleen. Lastenhuoneisiin olisi myös kiva suunnitella kalusteita! Haaveilen kodista, jossa olisi suuret ikkunat pihalle, pieni hyötypuutarha ja lyhyt matka veden äärelle. ”

 

Tutustu Hinnin suunnittelemiin huonekaluihin tästä.

Tilaa blogi sähköpostiisi

Ei vielä kommentteja

Jätä kommenttisi