Juho Pasila - suunnittelija ja tekijä

11.11.2021

Juho Pasila on kalustemuotoilija, jonka käsissä syntyivät Interfacen syksyn 2021 uutuustuoli- ja rahi Paarre. Tämän suunnittelijan töitä yhdistää kaunis muoto, käsillä tekemisen ilo, laadukas suunnittelu ja korkealaatuinen toteutus. Hän pyrkii suunnittelemaan tuotteita, jotka ovat mahdollisimman ekologisia ja jotka on tehty laadukkaita menetelmiä ja materiaaleja käyttäen. Hänen tavoitteensa on tuoda kauneutta ja iloa niin koteihin kuin julkisiin tiloihinkin.

Uravalintaan mallia kotoa

”Jälkikäteen katsottuna mietin, että mikäpä muukaan minusta olisi tullut kuin suunnittelija. Isäni oli suunnittelija ja äitini vei minua pienestä saakka näyttelyihin ja taiteen pariin,” Juho kertoo.

 

Juho on opiskellut Lahden Muotoiluinstituutissa ja valmistunut sieltä muotoilijaksi. Lisäksi suunnittelun parissa on kulunut lähes kaksikymmentä vuotta pajaympäristössä ja rakennesuunnittelun parissa. Juhon oma suunnittelutoimisto Pasila Design on perustettu vuonna 2012.

 

Juho taustoittaa: ”Käytännön tekemisen tuntemus ohjaa paljon kokeilevaa tekemistäni ja rakenneratkaisujani myös kalustemuotoilussa.”

Interface Paarre tuoli nojatuoli rahi chair armchair footstool design Juho Pasila

 

Maalaisjärkinen suunnittelija

Suunnittelijana Juho on pitkäjänteinen, sinnikäs ja tulostavoitteinen. ”Kun minulla on projekti meneillään, se on mielessäni lakkaamatta, kunnes olen löytänyt tarvittavat ratkaisut.” Sain Juhon myös paljastamaan salaisen aseensa: ”Kysyn usein 5- ja 11-vuotiaiden lasteni mielipidettä suunnittelustani. He kertovat mietteensä suoraan ja kiertelemättä ja heillä on usein asioihin selkeä näkökanta,” Juho virnistää.

 

Useimmiten tuotteiden suunnittelu lähtee liikkeelle tuoteideasta. Ideaa Juho sitten tarjoaa yritykselle, jonka valikoimaan hän ajattelee tuotteen sopivan. ”Otan mielelläni vastaan myös toimeksiantoja, sillä ne haastavat aina epämukavuusalueelle ja miettimään asioita uudella tavalla,” hän vinkkaa.

 

Juho on suunnittelukohteiden valinnassa hyvin avarakatseinen, sillä hänelle suunniteltavan lopputuotteen tyypillä ei oikeastaan edes ole väliä, kaikki toimialat ja tuotteet kiinnostavat. Hänen suunnittelukokemuksensa onkin hyvin monipuolinen ja tällä hetkellä työn alla on ainakin valaisimia, naulakko ja keittiö. ”Ja perheellemme mökki, jonka olen itse suunnitellut, toteuttanut ja käytännössä myös rakentanut tänä kesänä.”

 

Itse tehty ja suunniteltu mökki kertoo omistajastaan

Hetkinen, siis kokonainen talo?

 

”Kyllä! Talon tai mökin suunnitteleminen kuului pitkään haaveisiini. Tänä kesänä se on toteutunut, sillä olen suunnittelun lisäksi tehnyt itse talon kaikki osat valmiiksi verstaalla ja kasannut niistä mökin. Mökkimme tuleekin olemaan prototyyppi, joka jää omaan käyttöömme, mutta jonka kaupallistamista myös tulemme pohtimaan. Mökin valmistuttua edessä on vielä saunan rakentaminen.”

 

Tuotekehitysprojektin aikana Juho työskentelee niin tietokoneella kuin pajallakin, testaten, kokeillen ja tuotekehittäen suunnitelmaa eteenpäin. ”Välillä on paikallaan tarttua myös kynään ja paperiin tai vain mietiskellä asioita eteenpäin, mikäli suunnittelussa törmää pattitilanteeseen. Usein suunnittelu on pitkäjänteinen prosessi, välillä taas ratkon asioita hyvinkin tehokkaasti ja nopeasti,” hän kuvailee.

 

Paarre tuoli nojatuoli rahi chair armchair footstool design Juho Pasila

 

Luovuus ajaa eteenpäin

Suunnittelun huippukohtia Juholle ovat ehdottomasti hetket, kun pitkään prosessissa olleeseen haasteeseen löytyy selkeä ratkaisu, joka vastaa tarpeeseen. ”Ja tietenkin se, kun tuotteistani ja suunnittelustani pidetään. Se merkitsee paljon,” hän lisää.

 

Juho kertoo, että hänelle ominta suunnittelutyössä on aina myös kustannustehokkaimman ratkaisun löytäminen. ”Vapaat kädet omassa suunnittelussani sisältävätkin aina tavoitteen parhaan mahdollisen tuloksen löytämiseksi, tehokkuus huomioiden. Tuhlata en oikein edes osaisi!” hän päättää.

 

Paarre_tuoli_05_Interface_1920x1280px

 

Tutustu Paarre-tuoliin ja -rahiin tuotesivuillamme!

Tilaa blogi sähköpostiisi

Ei vielä kommentteja

Jätä kommenttisi