Q & A - muotoilija Aino Michelsen

31.08.2021

Järjestimme useita Interfacen huonekaluja suunnitelleen Aino Michelsenin kanssa puolen tunnin kysymys ja vastaus -haastattelun. Tutustu tässä lahjakkaaseen suunnittelijaamme, jonka taattua työnjälkeä löytyy myös syksyn 2021 uutuuksien joukosta!

 

Only way is design

 

Aino Michelsenille luova ala oli jo pienestä asti selvä valinta. Hän harrasti lapsena musiikkia ja kuvataidetta, kävi askartelukerhoissa ja valokuvasi. Rakkaus designiin syttyi kuitenkin vasta vaihto-oppilasvuonna muotoilun pääkaupungissa Milanossa.

 

"Kävin Milanon Design weekillä ja tajusin, että tällainenkin ammatti on kuin kalustemuotoilu. En ollut ajatellut, että muotoilusta voisi tulla minulle työ. Siellä ajatus kirkastui, että sitä haluaisin opiskella. Kun pääsin kouluun, muotoilun maailma imaisi pikkuhiljaa mukaansa.” Aino taustoittaa.

 

Aino valmistui kalustemuotoilun linjalta Lahden Muotoiluinstituutista 2013 ja maisteriksi Tanskan Kuninkaallisesta Taideakatemiasta Kööpenhaminasta 2017. Jo opintojen aikana hän ehti hankkia työkokemusta sekä koti- että ulkomailla. Valmistumisen jälkeen Aino suunnitteli Interfacelle Bug-tuolin ja päätyi sitä kautta Interfacen inhouse-suunnittelijaksi. Nykyään hän tekee töitä freelancer-pohjalta.

 

Mikä suunnittelutyötäsi ohjaa?

Tähän mennessä suurin osa suunnittelutöistäni on tehty valmistajan briiffin mukaan. Pidän suunnittelutöistä, joihin tulee selvä tarve ja ohje ulkopuolelta. Se haastaa minut suunnittelijana rikkomaan rajojani.

 

Interface suunnittelija Aino Michelsen

 

Mitkä ovat lempimateriaalejasi?

Suhtaudun uteliaisuudella kaikkiin materiaaleihin, varsinaista suosikkia minulla ei ole. Olen kiinnostunut uusista materiaaleista, erityisesti mistä tahansa, millä korvataan muoveja. Seuraan ympäristökeskustelua mielenkiinnolla. Tulevaisuudessa suunnittelutyötäni voisikin ohjata yhä enemmän se, millaisia uusia materiaaleja ja kierrätysmateriaaleja on tarjolla.

 

Miten luonnehtisit itseäsi suunnittelijana?

Tärkeä osa suunnitteluprosessiani on yhteistyö valmistajan kanssa tuotekehitysprosessin aikana. Pidän siitä, että yrityksen kanssa pääsee keskustelemaan esimerkiksi tuotteen valmistustavoista. Valmistajalta saatu palaute ja ehdotukset ovat korvaamattomia, siinä oppii ja kehittyy. Olen avoin ottamaan vastaan kehitysideoita ja muokkaamaan suunnitelmia yhä toimivimmiksi. Samoin itse tulen tuotekehityspalavereihin kysymysten kanssa.

Suurin osa suunnitteluprosessistani vaatii kuitenkin aikamoista erakoitumista ja omaa hallittua kaaosta. Kaiken tämän välille on hyvä löytää tasapaino. Tosin viimeisen vuoden aikana yksin tekeminen on korostunut ja huomaan, että sitä on nyt saatu riittämiin.

 

Mitä muita projekteja sinulla on meneillään?

Ideoita on kuplimassa useitakin. Syksyllä lanseerataan suunnittelemiani huonekaluja Timberwisen Twice-mallistoon. Lisäksi työn alla on muutama oma projekti tutun puusepän kanssa.

 

Minulle tärkeä osa
suunnitteluprosessia
on pystyä luomaan
luottamus ja keskusteluyhteys
valmistajan kanssa."

 

Millä perusteella valitset yhteistyökumppanisi?

Tähän mennessä olen tehnyt yhteistyötä lähinnä kotimaisten yritysten kanssa, muutamastakin syystä. Suunnitteluani ohjaa vahva arvopohja. Nyt on aika, jossa tapahtuu paljon ja mietitään, miten huonekalujakin voi tehdä paremmin ja kestävämmin. Minulle on tärkeää, että suunnittelussa ja valmistuksessa otetaan huomioon tuotteen kestävyys ja se, miten se valmistetaan. Onnekseni olen päässyt tekemään töitä yritysten kanssa, joita ei pelota miettiä asioita uusiksi.

 

Kotimaisessa tuotannossa on etuna lisäksi se, että tuotanto on lähellä, paikalle pääsee katsomaan. Näin myös tuotekehityksen eri vaiheissa on helpompi olla mukana. Minulle tärkeä osa suunnitteluprosessia on pystyä luomaan luottamus ja keskusteluyhteys, jossa kaikki osapuolet ymmärtävät toisiaan. Piirustukset ja materiaalit ovat tietysti tärkeitä, mutta on tärkeää varmistaa myös verbaalisesti, että kaikki ovat samalla sivulla.

 

Mitä suunnittelet mieluiten?

Tuoleja olen tehnyt vahingossa aika monta. Niitä on mukava suunnitella, innostun joka kerta. Lähtökohtaisesti kaikki kiinnostaa!

 

Mitkä ovat työsi huippuhetkiä?

On huikeaa nähdä suunnitelmien konkretisoituminen ja tuote ensimmäistä kertaa oikeassa koossaan. Siinä hetkessä omat ideat heräävät henkiin ja tajuaa, että siinähän se nyt on. Se on asia, josta ilahdun aina tosi paljon. On ihanaa, kun tuote valmistuu ja pystyn olemaan tyytyväinen toteutukseen.

 

Mikä on suunnittelutöistäsi sinulle mieluisin?

Interfacelle suunnittelema matala Bug-tuoli on suosikkini. Siinä kaikki meni nappiin ja suunnitteluprosessi oli nopea ja suoraviivainen.

 

Miten työskentelet?

Suunnittelutyön aluksi haen tiettyä tyyliä ja tunnelmaa. Teen myös paljon taustatyötä: mikä on yrityksen tyyli ja mitä he hakevat. Kartoitan vastaavien tuotteiden markkinoita, tarjontaa ja genreä: mitä on tehty, missä onnistuttu, mikä toimii ja mikä ei. Yritän aina löytää oman inspiraation tai tulokulman.

 

Ensimmäiset ajatukset tuotteeseen liittyen voivat olla tyyliä, värejä, muotoja. Siitä sitten lähden kaventamaan ja selkeyttämään kohti lopputuotetta. Prosessi vaihtelee hyvinkin paljon tuotteesta riippuen. Luonnostelen, teen pienoismalleja ja 3D-mallinnan. Vaihtelen ja menen myös edestakaisin eri toteutustapojen välillä: 3D-mallinnus voi olla osa luonnostelutyötä, samoin kuin piirrokset ja pienoismallit. Lopuksi teen sitten sähköiset työpiirustukset ja mallinnukset.

 

Interface uutuudet 2021 suunnittelija Aino Michelsen työt pöydällä

 

Mistä saat inspiraatiota?

Inspiroidun taiteesta kaikissa muodoissaan, etsin tunnelmia. Kuvataide, arkkitehtuuri, elokuvat, teatteri ja ooppera sekä lavasteet innoittavat. Olen kotona välillä aikamoinen häirikkö: jos elokuvassa on jokin upea lavaste, niin katselu pitää stopata. Toisaalta inspiroivaa on myös nähdä jonkun toisen tekemä onnistunut työ. Sitten sitä miettii, että miten tuollaisen voisi itse toteuttaa.

 

Mitä suunnittelisit, jos saisit aivan vapaat kädet ja budjetin?

Mietin paljon tuotteiden hiilijalanjälkeä, ja sen laskeminen osana suunnitteluprosessiani on asia, jonka haluaisin oppia. Jos saisin suunnitella ihan mitä tahansa, suunnittelisin varmaan hiilinegatiivisia huonekaluja. Onko se edes mahdollista? Tai huonekaluja, joiden kaikki materiaalit olisivat kierrätettyjä ja täysin kierrätettävissä.

Ainon kädenjälkeä päästään ihailemaan myös Interfacen syksyn 2021 uutuustuotteissa.

Tilaa blogi sähköpostiisi

Ei vielä kommentteja

Jätä kommenttisi