Nahkaverhoillun huonekalun valinta - mihin tulisi kiinnittää huomiota?

13.08.2021

Nahka on pitkäikäinen, miellyttävä ja kaunis materiaali, joka vain paranee vanhetessaan. Se on myös herkkä ja aito luonnonmateriaali, jota tulee huoltaa ja käsitellä oikein. Nahkoja on monenlaisia ja ne soveltuvat moniin eri käyttötarkoituksiin. Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota nahkalla verhoillun kalusteen ja sen nahkalaadun valinnassa? Tässä pieni opas.

Laatunahka on turvallista käyttää

Nahka on eläväpintainen, aito luonnonmateriaali. Se kestää käytössä ja on helppo pitää kauniina vuosikymmenten ajan, mutta vain, jos materiaali on ollut alun perin hyvälaatuista. Varmista, että hankkimassasi tuotteessa käytetään vain hyvänlaatuista nahkaa. Laatunahan valitessasi voit olla varma, että oikein hoidettuna se kestää käytössä ja vain kaunistuu.

Eurooppalainen nahka on laadultaan paksumpaa ja tasalaatuisempaa, sillä eläinten elinolosuhteet ovat eurooppalaisilla tiloilla muita mantereita paremmat: eläimiä ruokitaan ja hoidetaan hyvin ja se näkyy myös nahassa. Kaikki Interfacen huonekaluihin käyttämät nahat tulevat Tanskalaiselta valmistajalta. Kuten kaikki raaka-aineet, myös nahat hankimme niin läheltä kuin se on mahdollista. Verhoilussa käyttämämme vuodat ovat aina elintarviketeollisuuden sivutuote.

Tarkasta myös, että nahkaa on käsitelty oikein. Interfacen käyttämät nahat täyttävät huonekalualan sertifioinnit ja laatukriteerit (BS EN 13336), eivät sisällä käytössä haitallisia aineita (Reach-asetus, SVHC-lista) ja on valmistettu voimassa olevien lakien, ohjeiden ja suositusten mukaisesti.

Joutsenmerkitty Dunes-nahka

Käyttämällämme Dunes-aniliininahkalle on myönnetty Joutsenmerkki.  Joutsenmerkityt tuotteet täyttävät tiukat ympäristövaatimukset, jotka perustuvat elinkaariajatteluun. Siinä arvioidaan muun muassa materiaalien alkuperä, tuotannon ja käytön energiankulutus sekä kemikaalien käyttö ja jätteiden synty tuotteen koko tuotanto- ja kulutusketjun aikana.

Verhoilijan taidonnäyte

Nahalla verhoilu on oma taiteenlajinsa. Se eroaa huomattavasti kangasverhoilun tekemisestä ja vaatii tekijältään osaamista, jotta huonekalun verhoilupinnasta tulee tasavärinen, kestäväsaumainen sekä yhtenäinen. Arvatenkin kaikki alkaa käytettävästä materiaalista: vuotien tulisi olla mahdollisimman tasalaatuisia ja yksittäiset huonekalut verhoilla aina saman värjäyserän nahoista.

Jokainen nahkavuota on ainutlaatuinen kooltaan, rakenteeltaan ja ulkonäöltään. Raakavuodissa näkyy elämisen jälkiä: hyönteisten puremia, arpia, verisuonia, ryppyjä, hiertymiä. Nämä eivät ole virheitä, vaan aidon nahan tunnusmerkkejä, eivätkä heikennä nahan kestävyyttä. Valmiissa huonekalussa ei kuitenkaan tulisi käyttää nahka-alueita, joissa on selviä virhekohtia.

Nahkojen valikoiminen ja leikkaaminen onkin niihin erikoistuneen verhoilijan taidonnäyte, sillä jokainen vuota on erilainen. Osaava verhoilija jättää pintavirheelliset kohdat käyttämättä, mutta hyödyntää vuodan silti mahdollisimman täydellisesti. Tämä vaatii sen tekevältä käsityöläiseltä tarkkaa silmää, kokemusta ja vuosien aikana kertynyttä osaamista.

Interfacella kaikki verhoilunahat käyvät läpi tarkan valinta- ja laadunhallintaprosessin ensin valmistajallaan ja sitten tehtaalla tuotantovaiheessa. Verhoilusta ylijäävät nahanpalat myymme kotimaisille pientuottajille ja niistä syntyy heidän osaavissa käsissään mm. koruja ja laukkuja. Näin koko vuota tulee hyödynnettyä mahdollisimman tarkasti.

Nahkatyypit ja kulutuksenkesto

Kalusteiden ollessa käytössä nahka vanhenee ja patinoituu eri tavoin riippuen siitä, millaisen kulutuksen alle se joutuu, miten sitä hoidetaan ja mitä nahkatyyppiä se on. 

Interfacen tuotteissa käytetyt huonekalunahkat jaetaan karkeasti kolmeen eri tyyppiin sen perusteella, miten niitä on käsitelty. Nahkatyypit ovat järjestyksessä herkimmästä käsitellyimpään aniliini-, semianiliini- ja peitevärjättyä nahka.

Interface huonekalunahat nahkatyypit

Aniliininahka on nahka luonnollisimmillaan. Se on myös nahkatyypeistä kaikkein laadukkain. Sen materiaalina käytetään vain kaikkein parhaimpia vuotia. Läpivärjätyssä pinnassa ei käytetä peittäviä käsittelyjä, joten se on hengittävä ja näin ollen myös erittäin mukava ja pehmeä. Nahkan luontaiset epäsäännöllisyydet näkyvät ja pinta patinoituu ajan kanssa. Nahan pintaa ei ole korjattu, pinnoitettu eikä pigmentoitu tasaisemmaksi.

Vähäisen käsittelyn vuoksi aniliininahka on muita nahkalaatuja herkempi ulkoisille rasitustekijöille. Aniliininahka on myös nahkalaaduista huokoisin eli imee itseensä helposti epäpuhtauksia ja vaatii siksi myös eniten hoitoa.

Semianiliininahka on hyvin aniliininahan kaltainen: luonnollinen ja pehmeä. Siinä näkyy edelleen nahan luontaiset tunnusmerkit. Läpivärjäyksen lisäksi sen pinnassa on kevyt hionta ja lakka-, öljy- tai maalipinta, joka tekee sen huollosta hieman helpompaa, sillä pinta ei ole yhtä huokoinen kuin aniliininahassa. Myös tämä nahka patinoituu ajan kuluessa.

Kolmas nahkatyyppi on peitevärjätty nahka.

Peitevärjätty nahka on nahoista helppohoitoisin

Peitevärjättyyn nahkaan on läpivärjäyksen lisäksi ruiskutettu peiteväri- ja lakkakerros, jolloin pinta on hyvin tasalaatuinen. Pintaan on käsittelyjen myötä muodostunut suojaava kerros, joka parantaa nahan kulutuskestävyyttä. Pinta on viimeistelty hiomalla ennen läpivärjäystä. Nahan tasainen kuviointi tehdään hionnan jälkeen martioimalla eli stanssilla painamalla. Peitevärjätty nahka on kestävä, mutta silti pehmeä. Nahan hengittävyys ja värikerrosten määrä vaihtelee.

Tämä nahkatyyppi vaatii vähiten huoltoa, sillä suojaavat kerrokset estävät epäpuhtauksien imeytymistä sen pintaan. Hoida silti tätäkin nahkaa säännöllisesti nihkeällä pyyhkimällä ja imuroimalla. 

Nahan hoito ja käyttöolosuhteet vaikuttavat kestävyyteen

Kestävinkin nahka vaatii säännöllistä hoitoa pysyäkseen lähes uudenveroisena vuosien ajan. Suosittelemme nahkatuotteen hoidossa varovaisuuden periaatetta. Parasta hoitoa nahkatuotteelle on sen säännöllinen, varovainen imurointi (käytä vain pehmeää suulaketta ja varo hankausta) ja tarvittaessa puhtaanapito nihkeällä pyyhkien. Tahroja voit poistaa mietoon saippuaveteen kostutetulla pyyhkeellä tai sienellä. Älä kuitenkaan hankaa nahan pintaa äläkä annan nahan kastua liikaa. Kostunutta nahkaa ei myöskään tule hangata eikä kuivata hiustenkuivaimella.

Kuten kangassohvalle, ei nahkasohvallekaan kannata istua vaatteissa, joissa on teräviä nappeja tai niittejä, jotka voivat rikkoa materiaalin pinnan. Varo myös värjääviä vaatteita varsinkin vaaleiden nahkojen kanssa. Jälleenmyyjiltämme voit hankkia nahanhoitosettejä, joissa on mukana sekä nahan hoitoaine että pesuliuos. Tällainen tehopuhdistus on hyvä toistaa pari kertaa vuodessa.

Interface blues-sohva

Hyvin hoidettu nahka kestää vuosien ajan lähes uudenveroisena

Nahkaisen huonekalun huollossa säännöllisyys on tärkeintä: älä anna lian pinttyä ja hoida pintaa säännöllisesti. Huolellisesti hoidettuna nahkapinta voi kestää vuosikymmeniä.

Miten siis varmistat, että hankit nahalla verhoillun huonekalun, joka kestää?

  • Valitse huonekaluun laatunahka, joka vastaa eurooppalaisia laatustandardeja ja jota on käsitelty vain eurooppalaisten standardien mukaisesti,
  • valitse osaava, vastuullisesti toimiva verhoilija,
  • valitse nahkalaatu käytön mukaan
    ja kun valinta on tehty:
  • hoida nahkapintaa säännöllisesti.

Tilaa blogi sähköpostiisi

Ei vielä kommentteja

Jätä kommenttisi