Split-matto: vastuullista villaa ja pellavaa, kudottu Suomessa

16.11.2021

Pitkän linjan tekstiilisuunnittelija Elina Heleniuksen käsissä syntyi Interfacen syksyn 2021 uutuustuoteryhmä: ajaton Split-mattomallisto. Materiaalina ovat sertifioitu villalanka ja luomulaatuinen, eurooppalainen pellava. Matot kudotaan Suomessa.

 

Ajatonta ja toimivaa

Heleniuksen suunnitteleman Split-mattomalliston kantava teema on ajattomuus, materiaalin tuntu ja maanläheisyys. Matot on suunniteltu erittäin pitkäikäisiksi niin värimaailmaltaan kuin kestävyydeltään.

 

Matot ovat kaksivärisiä, perinteisesti loimeen kudottuja mattoja, joita saa kahdessa koossa ja neljässä eri väriyhdistelmässä. Mattojen värimaailma on rakennettu pellavan ja villan luonnollisten sävyjen ympärille.

 

Interface Split-matto pellava-ruskea 90 design Elina Helenius

 

Miten tehdään kestävä matto?

Mutta palataan hieman taaksepäin ja kysytään suunnittelijalta, miten maton design sai alkunsa.

 

”Alun perin oli tarkoitus suunnitella puuvillamattoja. Olen kuitenkin tyytyväinen, että päädyimme suunnitteluprosessin aikana lopulta juuri näihin materiaaleihin,” taustoittaa maton suunnittelija Elina Helenius.

 

Elina aloitti mattojen suunnittelun tekemällä studiollaan luonnoksia ja mallipaloja. Mallipalat syntyivät kangaspuissa ja osittain täysin käsin tehtynä. ”Hain fiilistä, joka sopisi Interfacen brändiin,” Elina kertoo. Mallipalojen jälkeen osuvimmista yhdistelmistä tehtiin mallikappaleet. Tässä vaiheessa huomattiin, että alkuperäinen ajatus matosta, jossa ei olisi villaa, ei toiminutkaan: puuvillaiset mallimatot eivät tehneet vaikutusta.

 

Elina alkoikin tutkia myös muita lankavaihtoehtoja ja päätyi lopulta villaan ja pellavaan. Kun lankatarjonnasta löytyi vielä upea, paksu tummanruskea villalanka, suunnitelman osat alkoivat loksahdella paikoilleen.

 

Kahden kauniin ja kestävän liitto

Split-matto kudotaan paksummasta, sertifioidusta villalangasta ja ohuemmasta eurooppalaisesta pellavasta. Näiden kahden langan tuntuma on täysin erilainen, ja miten hienosti ne täydentävätkään toisiaan juuri sen takia.

 

Ilmava ja ryhdikäs pellavalanka on hieno kumppani pehmeälle villalle. Se lisää mattoon rouheutta ja tekstuuria, villa taas luo lämpöä, volyymia ja kotoisuutta. Pellava on myös kuituna erittäin ekologinen: sen kasvattamiseen ei tarvita kastelua kuten esimerkiksi puuvillaa kasvatettaessa. Luja pellavakuitu vain paranee vanhetessaan ja sillä on antibakteerisia ominaisuuksia. Erinomainen mattomateriaali siis! ”Myös villalla on hurjan hyvät käyttöominaisuudet. Se pysyy hyvin ryhdissä ja sen huolto on helppoa,” perustelee Elina toista päämateriaalia.

 

Mattojen värit tahdottiin pitää mahdollisimman lähelle materiaalien luonnollisia värejä. ”Näiden mattojen tyyli- ja värimaailma ei ole sidottu pintamuotiin. Pellava on pellavan väristä ja villalangoissakin on käytetty villalle ominaisia värejä.

 

Elina muistelee suunnitteluprosessin suurinta oivallusta: ”Olen iloinen, että uskalsimme hylätä ensimmäisen ajatuksen siitä, millainen matosta pitäisi tulla ja lähteä rohkeasti uuteen suuntaan.”

 

Interface Split-matto pellava-harmaa design Elina Helenius

 

Asennematto

Split-maton rohkea sommittelu ja väritys herättää huomiota ja laatu tekee vaikutuksen ensivilkaisulta.

Mattoa saa kahdessa koossa: 200 x 300 ja 160 x 230 -senttisenä. Mallistossa on neljä eri väriyhdistelmää: pellava-valkoinen, pellava-toffee, pellava-harmaa ja pellava-ruskea. Split-maton loimi on erittäin kestävää, mustaa polyesteriä.

 

”Matto on yksinkertainen, mutta sommittelultaan rohkea. Siinä on vahva statementti minimalismin kauneudesta,” Elina kuvailee.

 

Vastuullinen valmistusprosessi ja materiaalit, kestävä lopputulos

 

Perinteisesti loimeen kudotun Split-maton rakennetta ja yksityiskohtia on mietitty huolella. Kudos on kestävä ja ryhdikäs toimikas-kudos. Matot kudotaan Suomessa jatkuvaloimisella menetelmällä, jossa loimea ei mene valmistusprosessissa hukkaan. Maton päät on huoliteltu pellavalangalla.

 

”En tahtonut tuoda maton päihin mitään ylimääräistä: ei erillistä kanttinauhaa. Sen sijaan mattoon kudotaan pellavalla kantit ennen kuin lähdetään varsinaiseen pellava-/villalankayhdistelmään. Sama toistetaan maton toisessa päässä,” suunnittelija kertoo. Näin kanttaus on osa mattoa ja lopputuloksena on erittäin kestävä ja minimalistinen kokonaisuus.

 

Materiaalien ja sidonnan valintaan panostaminen näkyy, kun maton levittää lattialle. Se on paksu, ylellinen ja asettuu kauniisti lattialle. Tämä on myös toimikas-kudoksen ansiota: ”Toimikas tekee pintaan kauniin diagonaalisen kuvion ja edesauttaa maton lattialle asettumista. Loimet hyppäävät kudottaessa aina muutaman langan yli, joka tuo mattoon muhkeutta.”

 

Matto on
minimalistinen,
mutta siinä on
valtavan voimakas
materiaalin tuntu.”

 

Matto myös julkitiloihin ja projektikohteisiin

Matto on kulumiselle altis tuote. Kulumista aiheuttaa tietysti maton päällä kävely, mutta myös sen puhdistaminen. Villa on mattomateriaalina hyvin vaivaton ja kiitollinen ylläpidettävä. Se on luonnostaan rasvaista eikä siksi vedä puoleensa pölyä ja likaa. Maton saa pidettyä puhtaana imuroimalla, harjaamalla, tuulettamalla tai tarvittaessa joskus kovilla pakkasilla lumihangessa pyörittelemällä. Toki matto kestää myös ammattimaisen pesun, mutta sille on normaalikäytössä hyvin vähän tarvetta, jos mattoa huoltaa säännöllisesti.

 

Villa on luonnostaan myös paloturvallinen materiaali, joten malliston matot sopivat hyvin sekä kotiin että vaativiinkin projektikohteisiin.

 

Normaalikäytössä
näitä mattoja
ei tarvitse pestä."

Interface Split-matto pellava-toffee design Elina Helenius

Kivuton suunnitteluprosessi

Elinan ja Interfacen saattoi yhteen yhteinen tuttu. Tuotekehitysprojekti alkoi alkuvuodesta 2021. Heti ensitapaamisesta Interfacen toimitusjohtajan Tuukka Leppäsen ja markkinoinnin Niina Sinkkosen kanssa kolmikko oli samalla viivalla tavoitteista. ”Jo ensitapaamisessa oli hyvä energia. Odotan jo, että pääsen suunnittelemaan Interfacelle lisää,” Elina hymyilee.

 

Yhteistyö Elinan kanssa tuleekin jatkumaan, sillä suunnitteilla on jo uusia klassikoita.

 

”Tästä mallistosta haaveilen itselleni pellava-toffeen väristä Split-mattoa, se täydentäisi kauniisti kotimme sisustusta.”

Tilaa blogi sähköpostiisi

Kommentteja (1)